duminică, 11 ianuarie 2009

Droguri existentiale: viata si trairile proprii .........

Fiecare ne drogam existenta cu ce alegem, crezand ca e o stare naturala ...........
Eu nu as afirma asta ...... de fapt poate ca asa e , dar depinde foarte mult de fiecare dintre noi si de perceptiile noastre ..........
Mi s-a spus ca " viata nu inseamna un barbat inalt si bine facut , ci inseamna traire " dar problema e ca cel care mi-a spus asta a zis-o in necunostinta de cauza ..... pentru ca eu nu am afirmat ca viata ar fi un barbat inalt si bine facut sau o femeie frumoasa si desteapta .......
Whatever...... viata si trairile fiecaruia dintre noi consituie drogul nostru existential........... cu asta ne hranim sufletul si mintea ........ de fapt doar sufletul, ca mintea e alimentat de vise frumoase si irealizabile uneori din varii motive .......... banale aparent, complicate de fapt si de drept .
Trairile sunt trenuri ce poposesc in gara sufletului si fulgere ce lumineaza mintea sau o sperie ........
Iar viata ............. apropo ce e viata ? Traire ....... posibil.....
Uite ce ganduri mai am,poate te ajuta cumva,candva,doar gandeste-te tu singur la ce scriu mai jos. Uita de ce te-au invatat parintii,bunicii,biserica,presa,tv-ul,cartile,inteleptii,etc…gandeste tu singur daca te ajuta cu ceva.
Am vazut la stiri un reportaj despre un apicultor care a “dresat” albinele sa gaseasca minele (explosive) din fosta iugoslavie. S-a folosit de experientele lui Pavlov : o perioada de timp le-a pus mancarea intr-un vas care era in tr-un alt vas cu explozibil in felul acesta albinele asociau mirosul explosibilului cu mancarea lor. Dupa ce a reusit sa le inoculeze aceasta asociere albinele au fost duse pe terenuri minate si cautand hrana dupa mirosul de explozibil gaseau minele care sareau in aer.
Asa sunt si oamenii.
Toti cautam sa traim intr-o stare de bine(fericire) si de-a lungul istoriei omenirii unii oameni,cu voie sau fara voie,constienti sau inconstienti, au asociat fericirii diverse “mine explosibile” care i-au facut pe unii oameni sa confunde “mina” cu fericirea. “mina” fiind : obiecte (mobile,casa,masina) studii,lecture,apartenenta la o ideologie,natiune,religie. Deci reflectati singuri,nu va grabiti sa ma contraziceti sau sa ma aprobati: “minele” acestea eu nu le dezaprob,ele prin natural or nu sunt un rau dar nici nu sunt fericirea,sunt pur si simplu fenomene diferite nu sunt impotriva lor ci impotriva confuziei omului care crede ca obtinand aceste lucruri este fericit.
Atat omul nu face decat sa se agate de ele,se chinuie incercand sa le obtina,trudind ziua intreaga ,deci viata intreaga si-o sacrifica trudind cu scopul de a obtine unele dintre aceste lucruri(nu toate,allege el unele “superioare”) si nu obtine fericirea nu are cum in felul asta.binenteles ca el ori va trai intr-o stare de inconstienta si se va amagi ca e fericit,ori ,daca va ajunge constient de realitatea asa cum este ea,isi va fauri argumente care sa-l alinte.
Bine,dar ce este fericirea,atunci?
Ce este un copac? Un copac.
Ce este o masina? O masina.
Ce este fericirea? Fericire.
Intelegi?
Masina nu este fericire.masina este masina si fericirea este fericire.masina poate iti aduce o placere de 1 luna,6 luni dar apoi devine ceva banal,nicidecum nu este fericire sau aducatoare de fericire.
Trebuie sa cauti singur ce este fericirea.
Dar omul este ca in urmatoarea anecdota:
Un tip ,pe drum,noaptea vede un prieten sub un felinar cautand pe jos.
-Ce,faci?
-Mi-am pierdut cheile si le caut.
-Hai ca te ajut.
Si le cauta impreuna.
Dupa ceva vreme tipul isi intreaba prietenul:
- Le-am cautat atata timp dar nu-s. Sigur le-ai pierdut aici?
Prietenul,zimbi si spuse mandru de el:
-Le-am pierdut o strada mai incolo dar doar nu era sa le caut acolo,unde e intuneric,le caut aici la lumina,nu?
Cam asa sunt oamenii: cauta ceea ce le lipseste, ceea ce au pierdut (fericirea) unde le este mai simplu, mai comod, mai usor, nu acolo unde au pierdut-o.
De ce ma gandesc la toate astea? Pentru ca eu cred ca viata trebuie traita cu ochii deschisi, treaz, constient.
Poti alege sa traiesti cum vrei dar cred eu ca orice mod de viata ai alege e bine sa fii constient de realitate,sa nu te lasi dus de nas de iluziile pe care ti le vand altii (unii au interese, altii pur si simplu fara sa vrea ).
Oare reusesc toti acest lucru ?
Ehhh cand altii nu reusesc ..... si te vad pe tine ca ai reusit .. apare invidia .....
Si invidia nu face altceva decat sa ii indeparteze de tine ..... si cum nu poti trai singur ca doar nu esti in padure ..... atunci taci si nu te lauzi ...... ( desi tu nu te lauzi , dar ei asa vad insuccesul lor, ca pe o lauda de a ta )
Mai vorbim pe tema asta ........

O zi buna :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu