E atat de complex acest subiect .... ma gandesc totusi, din dorinta de a dezbate acest subiect sa nu ma regasesc cumva printre randurile citatului: "Cu cat judeci mai mult, cu atat iubesti mai putin".
O sa incerc sa pastrez o linie de mijloc :)
Iubirea ..... iubirea nu inseamna nevoia de celalalt, ci inseamna a-ti trai propria nevoie de iubire alaturi de persoana pe care ai ales-o!
Cand vorbesti despre iubire , cuvantul gelozie nu ar trebui sa existe.
"Gelozia este un sentiment "banal de omenesc" si de universal. Ea este prezenta in orice individ, se afla adanc intiparita in patrimoniul lui psihologic. Faca parte din categoria pulsiunilor animalice si iese la lumina in momente in care ne lipseste ceva, pe fondul invidiei.
La inceputul starii pasionale a iubirii nu exista loc pentru gelozie, ci numai pentru fuziune, care este o stare iluzorie si efemera.
Gelozia inseamna prelungirea pasiunii si nerenuntarea la dependenta initiala. Este o forma de pasiune foarte narcisica, o pasiune de sine, care pune stapanire pe tot si absoarbe intreaga energie.
Gelozia este o dovada a imaturitatii eului si a unei lipse de siguranta interioara".
De cele mai multe ori, actiunile si atitudinile noastre sunt o repetare a lucrurilor pe care le-am observat in mediul nostru familial si ni le-am insusit.
Probabil ca asa se intampla si cu gelozia, inafara faptului ca denota o nesiguranta interioara.
Cea mai mare greseala care se poate intampla in relatia dintre doi oameni ( un el si o ea ) , este aceea de a se uita pe sine, facandu-se greseala de a exista doar pentru celalalt.
Si asta se produce probabil datorita fricii de a-l pierde pe celalalt.
"Noi suntem, deci exist.
Te iubesc pentru ca am nevoie de tine.
Te iubesc pentru ca sunt iubit (a) de tine.
Ma topesc in relatie si ma confund cu ea. "
Sa nu uitam ca fericirea celuilalt sau alaturi de celalalt, se afla in stransa legatura cu iubirea pe care v-o purtati voua insiva.
Simbolismul prezentei in absenta este un element puternic in cuplu.
Prin urmare .... acest "altul" pe care il iubiti este sau nu prezent in voi, cand lipseste fizic? Il puteti face sa existe in voi, in ciuda distantei geografice si atemporale care va desparte momentan? Credeti ca va ofera o existenta unica atunci cand sunteti departe de el ( sau ea ) ?
Cred ca e important pentru fiecare dintre noi, sa fim siguri ca suntem unici si ca nu ocupam pe lista de interese a partenerului un loc secundar sau minor.
Iata si cele 3 axe care caracterizeaza negocierea intr-un cuplu:
1. negocierea care este un semn de sanatate; indica faptul ca partenerii comunica;
2. punctele nenegociabile sunt si trebuie sa fie foarte putine; ele tin de integritatea fizica, psihica, morala , afectiva si spirituala a partenerilor;
3. plaja de libertate acopera ceea ce doreste fiecare pentru sine, lucruri in legatura cu care partenerul nu are dreptul sa va judece si in care nu are dreptul sa se amestece.
Feriti-va in mod constient si categoric de fixitate, de rutina, de obisnuinta care va "niveleaza" viata de zi cu zi.
Viata cuplului se hraneste din varietate, neasteptat, surprize si neprevazut.
Momentele din prezent sunt supraincarcate de greutatea unui trecut strain de cuplul vostru.
Daca devenim constienti de asta, atunci, ca parteneri lucizi, nu ne vom reinfecta plagile interioare.
Vom fi atenti sa ramanem in spiritul iubirii, aici si acum!
PS: Fiecare clipa a cotidianului vostru in doi este o "felie" de viata, pe care o puteti infrumuseta sau distruge.
Care e intentia voastra? Ce alegeti ?
Fiti sinceri cu voi insiva, nu aruncati doar niste simple cuvinte de dragul de a comenta.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
sa stii ca la ora asta sunt inca ametita si nu prea ma pot concentra, asa ca sper sa fiu cat de cat lizibila...
RăspundețiȘtergereImi plce articolul asta. Poate mai mult decat celelalte, pentru ca aici discutam de ceva eminamente pozitiv. Despre cum sa invatam sa ne hranim iubirea. Nu despre cum sa NU FIM intr-un anumit fel.
Asta imi aminteste cumva de colegele mele de la serviciu, mame de curand, care imi explica faptul ca cei mici nu stiu ce inseamna NU, negatia. Ei au nevoie de afirmatii pentru a intelege si a se dezvolta, cel putin in prima faza. In loc de "nu te duce la priza" ar merge mai bine "vino la mine" (ma rog , poate nu cel mai potrivit exemplu).
Cu alte cuvinte, in loc sa dezbatem ca prostii teme precum "de ce suntem gelosi, posesivi, invidiosi, tematori", am putea sa ne intrebam "cum putem sa iubim mai mult".
ma uitam la cele 3 axe ce caracterizeaza negocierea si, in afara glumei nesarate de tipul "de unde ai dat copy paste" (:-) ), as vrea sa afirm ca si eu ma ajuns la concluzia ca astea sunt lucruri de bun simt. Si se aplica nu numai in cuplu, ca tot ai pomenit de iubirea intre El si Ea, ci in toate relatiile interumane.
Dar, revenind la cupluri, relatia mea cu sotul meu este ghidata inconstient parca de aceste principii. Iar momentan poate cea mai mare problema este gasirea echilibrului intre timpul pe care il alocam sistemului ce ne ofera un loc de munca platit si care ne asigura un confort al vietii, si timpul pe care il alocam noua insine si cuplului nostru. Pana acum eu imi iau 3 seri pe saptamana sa fac sport, si ma bucur enorm ca sotul meu, ca fost sportiv, ma intelege si ma sustine, ba chiar ma trage de urechi (figurat vorbind) daca i se pare ca vreau sa chiulesc. Timpul impreuna insa, din caua nenumaratelor raspunderi de la serviciu, este alocat in mare parte relaxarii, a nefacutului de drumuri , de iesiri, pur si simplu pentru ca suntem extenuati.
Asta insa e doar o faza curenta a vietii noastre. Timpul va veni si el mai mult in viitor, atunci cand problemele curente se vor rezolva. Si suntem amandoi constienti ca facem tot ceea ce se poate pentru a rade in fiecare seara, pentru a face misto unul de celalalt, pentru a pretui fiecare clipa in care suntem impreuna, fara ganduri inutile de genul "daca nu e la sala", "daca se vede cu vreun fost", "daca nu ii place ca nu vin devreme" si asa mai departe.
Avem fiecare libertatea noastra, libertatea celuilalt este pretioasa, spre disperarea generatiilor de parinti care considera fix ca o data ce ai facut pasul de a te casatori, nu ai voie sa faci lucruri decat in 2. Si se mai mira ca sunt frustrati ca nu au facut aia sau aia in viata, si dau vina pe ceilalti ca "ei nu au vrut" si de acolo sursa nefericirii lor....
Mi se pare interesant faptul ca in generatia asta vad o din ce in ce mai mare deschidere. Oamenii isi dau seama ce ii ingradeste si ce ii face sa fie nefericiti. Atasamentele acestea nu fac decat sa ne retina si sa ne faca nefericiti. Ma bucur cand citesc un blog ca al tau :-). We are not alone!!!
Sa ramanem in spiritul iubirii aici si acum. Imi place asta si cred ca e o concluzie binevenita. Nu exista decat momentul prezent. Viitorul este mereu cu i fractiune de secunda in fata, iar trecutul nu poate fi schimbat. Sa tragem aer in plamani s isa constientizam acest lucru. Sa ne iubim pe noi insine, nu sa ne dispretuim, asa cum am fost invatati sa o facem pana acum (nu suntem la fel de buni ca si cutare coleg, nu aratam ca nu stiu ce vedeta, nu avem nu stiu ce valize cu bani, nu meritam sa fim iubiti etc.). Noi suntem centrul universului nostru uman, si deasupra noastra e sfera divinitatii. Iubirea divina se rasfrange si in noi, si din noi in cei din jurul nostru. si cum am putea deci sa nu fim fericiti, cand noi ne cram toate conditiile ?
amin
RăspundețiȘtergere